Lekkostrawne jedzenie odciąża układ pokarmowy i wspiera odżywienie organizmu. Może pomóc w przebiegu wielu chorób – zwłaszcza przy dolegliwościach ze strony układu pokarmowego. Na czym dokładnie polega dieta lekkostrawna i jakie są jej zasady? Sprawdź najważniejsze zalecenia i poznaj listę lekkostrawnych produktów.
Czym jest lekkostrawne jedzenie?
Lekkostrawne jedzenie polega na spożywaniu takich produktów i potraw, które są łatwe do strawienia i przyswojenia przez organizm. Model żywienia na nich oparty nosi miano diety łatwostrawnej. Głównym jej celem jest odciążenie układu pokarmowego, łagodzenie występujących dolegliwości w jego obrębie i poprawa odżywienia organizmu.
Jedzenie lekkostrawne może zminimalizować ryzyko występowania podrażnień błony śluzowej przełyku, żołądka i jelit – nie wymaga bowiem wydzielania dużej ilości soków trawiennych. Nie zalega też długo w jelitach, dzięki czemu może pomóc w ograniczeniu wzdęć, gazów i niestrawności. Lepsza strawność pokarmu sprzyja z kolei poprawie wchłaniania składników odżywczych – co z kolei może wspomóc ogólny stan zdrowia.
Lekkostrawne jedzenie – najważniejsze zasady
Najważniejszą zasadą diety lekkostrawnej jest eliminacja lub znaczne ograniczenie produktów najbardziej obciążających układ pokarmowy – pokarmów tłustych, ostrych, wzdymających, zawierających duże ilości błonnika oraz długo zalegających w żołądku i jelitach.
Dla osiągnięcia optymalnych efektów, ważne jest jednak nie tylko komponowanie posiłków z rzeczy lekkostrawnych, ale także przestrzeganie innych zaleceń. Znaczenie mają przede wszystkim:
- Właściwa obróbka termiczna jedzenia – smażenie zastąp gotowaniem, duszeniem, pieczeniem.
- Odpowiednie techniki kulinarne – rozdrabniaj, rozcieraj i blenduj jedzenie – wspomoże to tolerancję błonnika pokarmowego.
- Higiena jedzenia – jedz powoli i uważnie, dokładnie rozgryzaj pokarm.
- Małe porcje – jedz częściej, a mniej – 4–5 razy dziennie.
- Odpowiednia temperatura posiłków – unikaj potraw zbyt gorących lub zimnych.
- Nawodnienie – pij wodę małymi łykami przez cały dzień – łącznie ok. 35 ml na kilogram masy ciała.
Produkty lekkostrawne – lista
Jakie jedzenie jest lekkostrawne? Jeśli zastanawiasz się, co jeść i w jaki sposób komponować swoje posiłki, zapoznaj się koniecznie z poniższą listą – wyszczególniliśmy w niej najbardziej lekkostrawne produkty spożywcze, dzieląc je na poszczególne grupy.
Produkty zbożowe – najlepiej z oczyszczonego ziarna:
- pieczywo – jasne pszenne bułki i chleb,
- biały ryż,
- mąka pszenna,
- drobne kasze – manna, kuskus, jaglana, jęczmienna
- makaron jasny pszenny i ryżowy,
- płatki błyskawiczne – ryżowe, jaglane, owsiane,
- zboża rzekome – amarantus, komosa ryżowa,
- biszkopty, sucharki, wafle ryżowe.
Warzywa – pieczone, duszone, gotowane:
- marchew,
- dynia,
- cukinia,
- ziemniaki,
- buraki,
- fasolka szparagowa,
- groszek cukrowy.
Owoce – bez skórki i pestek, najlepiej starte, rozdrobnione, w formie przecierów, musów, smoothie lub koktajli:
- banany,
- jabłka,
- gruszki,
- morele,
- brzoskwinie,
- mango,
- melon,
- jagody.
Jaja, mleko i przetwory mleczne – jeśli są dobrze tolerowane:
- jaja – na miękko i twardo, omlet i jajecznica.
- twaróg chudy lub półtłusty
- jogurt naturalny,
- ser żółty o obniżonej zawartości tłuszczu,
- chude mleko (poniżej 2%),
- kefir, maślanka, zsiadłe mleko.
Mięso i ryby – zwłaszcza chude gatunki i części, gotowane lub pieczone bez tłuszczu:
- gatunki mięs – indyk, kurczak, królik,
- ryby morskie – dorsz, mintaj, pstrąg tęczowy, sola,
- wędliny – szynka, filet, polędwica, schab.
Tłuszcze – w niewielkiej ilości:
- oliwa z oliwek,
- olej lniany,
- masło klarowane.
Napoje – najlepiejbez cukru:
- woda niegazowana,
- herbatki i napary ziołowe,
- słaba kawa lub herbata.
Przyprawy – naturalne i łagodne:
- tymianek, rozmaryn, bazylia, lubczyk, majeranek, koperek, pietruszka, wanilia.
Choć w diecie dozwolonych jest wiele powszechnie dostępnych produktów, posiłki warto komponować przede wszystkim z tych jak najmniej przetworzonych – dzięki temu, jedzenie będzie nie tylko lekkostrawne, ale również odżywcze dla organizmu.

Potrawy lekkostrawne – pomysły na dania
Dobrze zbilansowane, lekkostrawne jedzenie mogą być nie tylko zdrowe, ale i smaczne. Oto kilka przykładowych dań, które możesz włączyć do swojej diety:
Lekkostrawne posiłki na śniadanie
- Omlet z szynką, serem i warzywami i żółtym serem,
- Kasza jaglana na mleku z jabłkiem i cynamonem,
- Naleśniki z serem oblane musem z jagód.
Potrawy lekkostrawne na obiad
- Gotowany filet z indyka z puree ziemniaczanym i marchewką,
- Dorsz na parze z warzywami,
- Pulpety z indyka z kaszą jęczmienną.
Pomysły na lekkostrawne desery
- Kisiel malinowy z przetartych owoców,
- Pieczone jabłko z cynamonem z naturalnym jogurtem,
- Budyń waniliowy na mleku.
Lekkostrawne jedzenie na kolację
- Zupa krem z marchewki z dodatkiem koperku,
- Placki z cukinii,
- Jajecznica na parze z szynką.
Kiedy zaleca się jedzenie lekkostrawne?
Lekkostrawne jedzenie polecane jest przede wszystkim osobom z zaburzeniami, chorobami i nowotworami układu pokarmowego – rakiem jelita grubego, chorobą Leśniowskiego-Crohna, nieżytem żołądka czy zapaleniem jelit.
Dieta oparta na lekkostrawnych posiłkach często zalecana jest jednak i w innych przypadkach – przede wszystkim pacjentom po operacjach i w trakcie rekonwalescencji czy w stanach osłabienia organizmu. Może też dobrze sprawdzić się w żywieniu dzieci i seniorów, w momencie przejedzenia czy sytuacjach zwiększonego stresu.
Lekkostrawne jedzenie może być nie tylko formą terapeutycznej diety, ale także dobrym sposobem na zadbanie o zdrowie układu pokarmowego. Lista dozwolonych produktów jest długa i różnorodna, co pozwala na skomponowanie wielu zdrowych i smakowitych posiłków dla osób w każdym wieku.