Skip to content

Lekkostrawne jedzenie – zalecenia i lista produktów

Lekkostrawne jedzenie odciąża układ pokarmowy i wspiera odżywienie organizmu. Może pomóc w przebiegu wielu chorób – zwłaszcza przy dolegliwościach ze strony układu pokarmowego. Na czym dokładnie polega dieta lekkostrawna i jakie są jej zasady? Sprawdź najważniejsze zalecenia i poznaj listę lekkostrawnych produktów.

Czym jest lekkostrawne jedzenie?

Lekkostrawne jedzenie polega na spożywaniu takich produktów i potraw, które są łatwe do strawienia i przyswojenia przez organizm. Model żywienia na nich oparty nosi miano diety łatwostrawnej. Głównym jej celem jest odciążenie układu pokarmowego, łagodzenie występujących dolegliwości w jego obrębie i poprawa odżywienia organizmu.

Jedzenie lekkostrawne może zminimalizować ryzyko występowania podrażnień błony śluzowej przełyku, żołądka i jelit – nie wymaga bowiem wydzielania dużej ilości soków trawiennych. Nie zalega też długo w jelitach, dzięki czemu może pomóc w ograniczeniu wzdęć, gazów i niestrawności. Lepsza strawność pokarmu sprzyja z kolei poprawie wchłaniania składników odżywczych – co z kolei może wspomóc ogólny stan zdrowia.

Lekkostrawne jedzenie – najważniejsze zasady

Najważniejszą zasadą diety lekkostrawnej jest eliminacja lub znaczne ograniczenie produktów najbardziej obciążających układ pokarmowy – pokarmów tłustych, ostrych, wzdymających, zawierających duże ilości błonnika oraz długo zalegających w żołądku i jelitach.

Dla osiągnięcia optymalnych efektów, ważne jest jednak nie tylko komponowanie posiłków z rzeczy lekkostrawnych, ale także przestrzeganie innych zaleceń. Znaczenie mają przede wszystkim:

  1. Właściwa obróbka termiczna jedzenia – smażenie zastąp gotowaniem, duszeniem, pieczeniem.
  2. Odpowiednie techniki kulinarne – rozdrabniaj, rozcieraj i blenduj jedzenie – wspomoże to tolerancję błonnika pokarmowego.
  3. Higiena jedzenia – jedz powoli i uważnie, dokładnie rozgryzaj pokarm.
  4. Małe porcje – jedz częściej, a mniej – 4–5 razy dziennie.
  5. Odpowiednia temperatura posiłków – unikaj potraw zbyt gorących lub zimnych.
  6. Nawodnienie – pij wodę małymi łykami przez cały dzień – łącznie ok. 35 ml na kilogram masy ciała.

Produkty lekkostrawne – lista

Jakie jedzenie jest lekkostrawne? Jeśli zastanawiasz się, co jeść i w jaki sposób komponować swoje posiłki, zapoznaj się koniecznie z poniższą listą – wyszczególniliśmy w niej najbardziej lekkostrawne produkty spożywcze, dzieląc je na poszczególne grupy.

Produkty zbożowe – najlepiej z oczyszczonego ziarna:

  • pieczywo – jasne pszenne bułki i chleb,
  • biały ryż,
  • mąka pszenna,
  • drobne kasze – manna, kuskus, jaglana, jęczmienna
  • makaron jasny pszenny i ryżowy,
  • płatki błyskawiczne – ryżowe, jaglane, owsiane,
  • zboża rzekome – amarantus, komosa ryżowa,
  • biszkopty, sucharki, wafle ryżowe.

Warzywa – pieczone, duszone, gotowane:

  • marchew,
  • dynia,
  • cukinia,
  • ziemniaki,
  • buraki,
  • fasolka szparagowa,
  • groszek cukrowy.

Owoce – bez skórki i pestek, najlepiej starte, rozdrobnione, w formie przecierów, musów, smoothie lub koktajli:

  • banany,
  • jabłka,
  • gruszki,
  • morele,
  • brzoskwinie,
  • mango,
  • melon,
  • jagody.

Jaja, mleko i przetwory mleczne – jeśli są dobrze tolerowane:

  • jaja – na miękko i twardo, omlet i jajecznica.
  • twaróg chudy lub półtłusty
  • jogurt naturalny,
  • ser żółty o obniżonej zawartości tłuszczu,
  • chude mleko (poniżej 2%),
  • kefir, maślanka, zsiadłe mleko.

Mięso i ryby – zwłaszcza chude gatunki i części, gotowane lub pieczone bez tłuszczu:

  • gatunki mięs – indyk, kurczak, królik,
  • ryby morskie – dorsz, mintaj, pstrąg tęczowy, sola,
  • wędliny – szynka, filet, polędwica, schab.

Tłuszcze – w niewielkiej ilości:

  • oliwa z oliwek,
  • olej lniany,
  • masło klarowane.

Napoje – najlepiejbez cukru:

  • woda niegazowana,
  • herbatki i napary ziołowe,
  • słaba kawa lub herbata.

Przyprawy – naturalne i łagodne:

  • tymianek, rozmaryn, bazylia, lubczyk, majeranek, koperek, pietruszka, wanilia.

Choć w diecie dozwolonych jest wiele powszechnie dostępnych produktów, posiłki warto komponować przede wszystkim z tych jak najmniej przetworzonych – dzięki temu, jedzenie będzie nie tylko lekkostrawne, ale również odżywcze dla organizmu.

Potrawy lekkostrawne – pomysły na dania

Dobrze zbilansowane, lekkostrawne jedzenie mogą być nie tylko zdrowe, ale i smaczne. Oto kilka przykładowych dań, które możesz włączyć do swojej diety:

Lekkostrawne posiłki na śniadanie

  • Omlet z szynką, serem i warzywami i żółtym serem,
  • Kasza jaglana na mleku z jabłkiem i cynamonem,
  • Naleśniki z serem oblane musem z jagód.

Potrawy lekkostrawne na obiad

  • Gotowany filet z indyka z puree ziemniaczanym i marchewką,
  • Dorsz na parze z warzywami,
  • Pulpety z indyka z kaszą jęczmienną.

Pomysły na lekkostrawne desery

  • Kisiel malinowy z przetartych owoców,
  • Pieczone jabłko z cynamonem z naturalnym jogurtem,
  • Budyń waniliowy na mleku.

Lekkostrawne jedzenie na kolację

  • Zupa krem z marchewki z dodatkiem koperku,
  • Placki z cukinii,
  • Jajecznica na parze z szynką.

Kiedy zaleca się jedzenie lekkostrawne?

Lekkostrawne jedzenie polecane jest przede wszystkim osobom z zaburzeniami, chorobami i nowotworami układu pokarmowego – rakiem jelita grubego, chorobą Leśniowskiego-Crohna, nieżytem żołądka czy zapaleniem jelit.

Dieta oparta na lekkostrawnych posiłkach często zalecana jest jednak i w innych przypadkach – przede wszystkim pacjentom po operacjach i w trakcie rekonwalescencji czy w stanach osłabienia organizmu. Może też dobrze sprawdzić się w żywieniu dzieci i seniorów, w momencie przejedzenia czy sytuacjach zwiększonego stresu.

Lekkostrawne jedzenie może być nie tylko formą terapeutycznej diety, ale także dobrym sposobem na zadbanie o zdrowie układu pokarmowego. Lista dozwolonych produktów jest długa i różnorodna, co pozwala na skomponowanie wielu zdrowych i smakowitych posiłków dla osób w każdym wieku.

Wioletta Kosek-Wątroba
Lic. Dietetyk

Jestem dyplomowanym dietetykiem, absolwentką studiów licencjackich, a zdrowe odżywianie to moja pasja.

W swojej pracy łączę aktualną wiedzę dietetyczną z praktycznym podejściem, pomagając innym lepiej zrozumieć, jak świadome wybory żywieniowe wpływają na zdrowie i samopoczucie.

Lubię proste, smaczne i dobrze zbilansowane posiłki, a moim celem jest pokazywanie, że zdrowa dieta nie musi być ani skomplikowana ani restrykcyjna.