Niskokaloryczne jedzenie pozwala komponować wiele pełnowartościowych posiłków – nie tylko na redukcji. Co ma najmniej kalorii? Dowiedz się, po jakie produkty warto sięgać w codziennej diecie, aby skutecznie kontrolować wagę i wspierać stan zdrowia.
Czym jest mało kaloryczne jedzenie?
Niskokaloryczne jedzenie to termin odnoszący się do produktów, które dostarczają niewielką ilość kilokalorii w stosunku do swojej objętości. W przypadku pokarmów stałych jest to zwykle nie więcej niż 40 kcal w przeliczeniu na 100 g, z kolei w przypadku płynów – maksymalnie 20 kcal na 100 ml. W praktyce oznacza to, że można zjeść ich większą objętość, nie przekraczając dziennego limitu kalorycznego.
Co ma najmniej kalorii?
Niektóre produkty odznaczają się wyjątkowo niską kalorycznością – często nawet poniżej 20–30 kcal na 100 g. Najczęściej są to pokarmy bogate w wodę i błonnik, a ubogie w tłuszcze i cukry proste. Warto włączać je do diety – zapewniają uczucie sytości, a jednocześnie nie obciążają organizmu nadmiarem energii. Jakie jedzenie ma najmniej kalorii?
Najmniej kaloryczne jedzenie – warzywa
Pierwsze miejsce na liście najmniej kalorycznego jedzenia zajmują warzywa. To bezapelacyjnie fundament każdej diety niskokalorycznej – większość z nich składa się w aż 85% z wody, co sprawia, że zawierają one znikomą ilość kalorii. Jednocześnie to prawdziwa skarbnica błonnika, fitozwiązków, witamin i minerałów – przede wszystkim witaminy A, C, K, folianów, potasu czy manganu. Warto włączać je do każdego posiłku – jako dodatek, przekąskę lub bazę do sałatek i zup. Co ma najmniej kalorii?
- Ogórki – ok. 12 kcal/100 g,
- Sałata głowiasta – ok. 13 kcal/100 g,
- Rzodkiewki – ok. 16 kcal/100 g,
- Seler naciowy – ok. 16 kcal/100 g,
- Cukinia – ok. 17 kcal/100 g,
- Pomidory – ok. 18 kcal/100 g,
- Kapusta pekińska – ok. 12–15 kcal/100 g,
- Szpinak – ok. 23 kcal/100g,
- Kalafior – ok. 25 kcal/100g,
- Brokuły – ok. 34 kcal/100 g.
Co ma mało kalorii? Niskokaloryczne owoce!
Chociaż owoce zawierają naturalne cukry, wiele z nich nadal zalicza się do niskokalorycznych produktów. Podobnie jak warzywa, zawierają dużą ilość wody (ok. 80 – 90%), wysoką ilość składników mineralnych, witamin i innych prozdrowotnych związków. W kwestii niskiej kaloryczności na szczególną uwagę zasługują przede wszystkim:
- Arbuz – ok. 30 kcal/100 g,
- Truskawki – ok. 32 kcal/100 g,
- Grejpfrut – ok. 35 kcal/100 g,
- Brzoskwinie – ok. 39 kcal/100 g.
- Maliny – ok. 40 kcal/100 g,
- Jagody – ok. 43 kcal/100 g,
- Mandarynki – ok. 53 kcal.

Niskokaloryczne produkty mleczne
Kolejną grupą niskokalorycznych produktów jest nabiał – przede wszystkim ten o obniżonej zawartości tłuszczu. Do najmniej kalorycznych produktów należą:
- Mleko 0,5% tłuszczu – ok. 36 kcal/100 ml,
- Jogurt naturalny 0% – ok. 40 kcal/100 g,
- Kefir 1,5% – ok. 45 kcal/100 g,
- Serek wiejski lekki – ok. 60 kcal/100 g,
- Twaróg chudy – ok. 70 kcal/100 g.
Równie niską kalorycznością charakteryzują się często alternatywy roślinne nabiału – o ile nie zawierają dodatku cukru – np. mleko ryżowe czy migdałowe.
Mało kaloryczne jedzenie – chude białko
Ważną grupą mało kalorycznego jedzenia jest chude białko. Jest ono niezbędne do utrzymania masy mięśniowej i uczucia sytości. Największe jego ilości znajdują się przede wszystkim w chudym mięsie i rybach, jajach i roślinach strączkowych. Co ma najmniej kalorii?
- Jajo (średnie) – ok. 68 kcal/sztuka,
- Mintaj – ok. 70 kcal/100 g,
- Dorsz – ok. 78 kcal/100 g,
- Tuńczyk w wodzie – ok. 96 kcal/100 g,
- Pierś z kurczaka (bez skóry) – ok. 99 kcal/100 g,
- Pierś z indyka (bez skóry) – ok. 100 kcal/100 g.
- Cielęcina – ok. 106 kcal/100g,
- Polędwica wołowa – ok. 113 kcal/100g.
Choć produkty niskokaloryczne są szczególnie polecane dla osób chcących zrzucić zbędne kilogramy, mogą być doskonałym uzupełnieniem wielu diet. To doskonały sposób na nawodnienie, kontrolę apetytu czy wsparcie układu pokarmowego. Spożywanie pokarmów o niskiej gęstości energetycznej, a jednocześnie bogatych w witaminy i minerały pozwala również na dostarczanie wraz z jedzeniem wielu ważnych składników odżywczych – niezbędnych dla zdrowia.