Produkty bogate w wapń mogą z powodzeniem zaspokoić dzienne zapotrzebowanie organizmu na ten pierwiastek. Co warto włączyć do diety? Jak komponować posiłki, aby skutecznie uzupełnić jego niedobór? Dowiedz się, w czym jest wapń, jakie produkty zawierają go najwięcej oraz z czym je łączyć, aby zwiększyć jego przyswajalność.
Produkty bogate w wapń – rola wapnia
Odpowiednia podaż produktów bogatych w wapń jest istotna dla prawidłowego przebiegu wielu procesów w organizmie. Wapń to jeden z najważniejszych makroelementów dla człowieka. To podstawowy materiał budulcowy układu kostnego i twardych tkanek – przede wszystkim kości, zębów i chrząstek – decydujący o ich prawidłowej budowie i strukturze.
Wapń wpływa na działanie układu nerwowego, gospodarki hormonalnej i metabolizmu. Reguluje kurczliwość mięśni i uczestniczy przewodzeniu impulsów nerwowych, a ponadto bierze udział w budowie i aktywacji hormonów i enzymów. Oprócz tego, wpływa na krzepliwość krwi i utrzymanie prawidłowego ciśnienia. Jego obecność jest również niezbędna dla efektywnego przebiegu procesów regeneracyjnych i odpornościowych.
Zapotrzebowanie na wapń
Kiedy włączyć do diety produkty bogate w wapń? Dzienne zapotrzebowanie na ten pierwiastek uzależnione jest od kilku czynników – przede wszystkim wieku, płci i stanu zdrowia. Na określonych etapach życia podaż wapnia powinna być jednak wyższa. Mowa tu między innymi o okresie intensywnego wzrostu i rozwoju układu kostnego w wieku dziecięcym i nastoletnim.
Po produkty bogate w wapń sięgać powinny również kobiety w okresie menopauzalnym – z racji zmian hormonalnych, są one podatne na jego wzmożone uwalnianie z kości. O zwiększone dostarczanie tego pierwiastka z dietą powinny też zadbać kobiety w ciąży i karmiące piersią.
Normy dziennego spożycia wapnia rosną z wiekiem – z uwagi na postępujący proces starzenia organizmu i związany z nim spadek masy kostnej. Z tego też powodu, produkty bogate w wapń są ważne w diecie praktycznie każdej osoby po 45 roku życia.
W czym jest wapń?
Jak uzupełnić zapotrzebowanie na wapń? Zanim sięgniemy po suplementy, dobrze w pierwszej kolejności przyjrzeć się diecie. Naturalnym źródłem wapnia jest pokarm – warto więc w pierwszej kolejności przeanalizować dotychczasowe menu i zastanowić się, czy produkty bogate w wapń regularnie pojawiają się w jadłospisie, czy może jedynie goszczą w nim od czasu do czasu, przez co dzienne zapotrzebowanie organizmu nie zostaje zaspokojone.
W czym jest wapń? Pierwiastek ten występuje w żywności dość powszechnie, co daje możliwość skomponowania odpowiednio zbilansowanego menu z uwzględnieniem preferencji oraz ewentualnych restrykcji żywieniowych.
Dobrym źródłem wapnia mogą być zarówno pokarmy pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego. Przyswajalność tego pierwiastka z dietą nie należy jednak do najwyższych – oscyluje w okolicy 10% – 40%. Na jego biodostępność wpływają również niektóre składniki pokarmowe. Warto więc zadbać nie tylko o to, by w diecie pojawiały się produkty bogate w wapń – uwagę trzeba też zwrócić na odpowiednie komponowanie posiłków.

Co ma dużo wapnia?
Gdzie jest najwięcej wapnia w pożywieniu? Do najlepszych, roślinnych źródeł wapnia zaliczają się przede wszystkim orzechy, nasiona i pestki. Sporą jego ilość zawierają jadalne rośliny strączkowe i warzywa kapustne. Dobrym źródłem wapnia mogą być również wybrane zboża i zioła.
Co zawiera dużo wapnia z grupy odzwierzęcych produktów? Największe jego ilości znajdują się w mleku i jego przetworach. Bogatym źródłem wapnia będą również niektóre ryby i skorupiaki. W jego uzupełnieniu pomóc może również wysoko zmineralizowana woda.
Produkty bogate w wapń – lista
Co ma najwięcej wapnia? Pomocną listę w formie tabeli z produktami najbardziej zasobnymi w wapń znajdziesz poniżej:
Produkt | Przybliżona zawartość wapnia na 100 g |
Produkty bogate w wapń pochodzenia zwierzęcego | |
Parmezan | 1380 |
Gouda | 807 |
Sery podpuszczkowe | 800 |
Sardynki w oleju | 330 |
Mleko owcze | 193 |
Jogurt naturalny 2% | 170 |
Mleko kozie | 134 |
Produkty bogate w wapń pochodzenia roślinnego | |
Mak niebieski | 1266 |
Soja | 240 |
Migdały | 239 |
Figi suszone | 203 |
Nasiona lnu | 195 |
Natka pietruszki | 193 |
Orzechy laskowe | 186 |
Z czym łączyć produkty bogate w wapń?
Produkty bogate w wapń warto łączyć z składnikami pokarmowymi, które wspierają jego przyswajalność. Biodostępność wapnia zwiększają przede wszystkim kazeina, laktoza, inulina, aminokwasy czy fosfopeptydy z mleka. Należy mieć na uwadze, że dla optymalnego wchłaniania wapnia niezbędna jest przede wszystkim witamina D oraz witamina K.
Produktów bogatych w wapń nie zaleca się natomiast łączyć z żelazem i cynkiem. Jego wchłanianie zaburzać też będą składniki pokarmowe z dużą ilością błonnika, szczawianów czy kwasu fitynowego. Po spożyciu posiłku zasobnego w wapń warto wystrzegać się też kawy – zawartość kofeiny może upośledzać wchłanianie tego pierwiastka.
Produkty bogate w wapń są ważnym elementem diety w okresie zwiększonego zapotrzebowania na ten pierwiastek lub przypadku wykrycia jego niedoboru. Należy jednak mieć na uwadze, że również nadmiar wapnia jest niekorzystny – dlatego ważne jest, aby regularnie monitorować stan zdrowia, a w razie wątpliwości zasięgnąć porady specjalisty.